RSS
------------------------------------------------------------
Photobucket

HKSBP Bola Keranjang Kebangsaan

Shakir Zufayri Filed Under: Labels: ,




Assalamualaikum,
Ahlan wasahlan...

sekarang aku nk cerita tentang permainan yang menjadi favourite aku sejak form 1 lagi...
tak lain tak bukan, basketball@bola keranjang..

Ok,
haritu 28 mei sampai 2 jun ada satu pertandingan basket di SSP sempena HKSBP Kebangsaan...
Kami berkampung di SSAS selama 6 hari....dorm kami kat tingkat paling atas...
penat jugak nak naik tangga...

1st day kami lwn sesma....perlawanan agak sengit pada permulaan....
tp berkat usaha...AlhamduliLLAH kami menang 51-30..
kemudian kami rehat di dorm sebab petang tu tak ada match...

so besok kami ader match besar,
match antara mozac dan semasyur...
semasyur yang merupakan johan zon tengah berikan saingan yang kuat kepada pasukan kami..
aku bermain bersungguh-sungguh sehingga injured pada quarter ke2...
aku tak dapat main lagi kerana kecederaan di peha aku menyebaban aku x boleh bergerak....
MasyaALLAH...hanya DIA yang tau kesakitan yang aku alami...
aku bersabar sehingga perlawanan tamat....
nasib tidak menyebelahi kami...kami kalah 2 mata
62-64

3rd day kami bertemu mckk...
mckk yang merupakan champion kebangsaan tahun lepas merupakan 1 team yang kami geruni....
tetapi...dengan berbekalkan semangat sepanjang game...kami x putus-putus memberikan asakan sehingga kami menang...
60-48.

then kami bertemu smesh pada hari keempat....
perlawanan terakhir grouping....
kami menang sekali lagi dengan score 50-28

selaku naib johan group,
kami melayakkan diri ke separuh akhir...
separuh akhir kami bertemu musuh tradisi iaitu SDAR....
kami main dengan semangat yang kurang dan ramai or
ang yang injured termasuk aku sendiri...
kami kalah...mata dia aku tak ingat...

kami teruskan pelawanan untuk merebut tempat ketiga dan keempat...
kami sekali lagi kalah dengan SEMASHUR....

jadi kami mendapat tempat keempat....

SDAR bertemu SAINSKU pada final dan ternyata SAINSKU lebih hebat kerana mereka menang ke atas SDAR....

aku berasa agak kecewa kerana tidak dapat bermain untuk sekola daripada perlawanan menentang SEMASHUR sehingga tamat acara....
tapi aku tak kisah...
setiap yang ALLAH jadikan ada hikmahnya....

kami juga sempat berjalan-jalan di Alamanda untuk bermain boling, arked dan wayang...



DINNER DI PICC



ALAMANDA


MOZAC VS SEMASHUR


terima kasih....
Arigatou ne....



p/s: "pada hari keempat aku pergi ke hospital bersama parent dan mendapati tissue di bahagian peha kiri telah koyak...ia mengambil masa yang lama untuk sembuh....namun aku tetap bersyukur...ALHAMDULILLAH.."

Links to this post | edit post

70 Jenis Dosa Besar

Shakir Zufayri Filed Under: Labels:
Assalamualaikum W.B.T

AlhamduliLLAH dapat kita betemu lagi dalam blog ini...
ak ingin berkongsi dengan kalian tentang dosa besar.
Memang benar, sering bermain dengan dunia, selalu melakukan kesalahan, dosa yang besar mahupun yang kecil pada ALLAH atau umat yang lain, diri kita yang hina, serba kekurangan, perlukan jalan yang benar dan lurus untuk menjadi seorang yang bertakwa, seorang yang memperoleh hidayah dan keredhaan dari ALLAH dan syafaat dari RASULULLAH.

Jadi, aku ingin menyeru semua umat Islam agar jauhi perkara-perkara di bawah ini bagi mengelakkan kita mendapat dosa besar dan kemurkaan dariNYA.

Mengikut imam Azzahabiyy dalam kitabnya "Al-Kabaair" beliau menghimpunkan jenis dosa-dosa besar sebanyak 70 perkara seperti berikut:

01 - Belajar ilmu dan sembunyi pengetahuan
02 - Bersaksi palsu
03 - Berjudi

04 - Bersumpah palsu dan bohong
05 - Berbohong
06 - Bergambar di baju (bila sembahyang)
07 - Perempuan pelacur
08 - Berbuat buruk terhadap yang lemah
09 - Berdebat dan memusuhi
10 - Bersifat dayus
11 - Bercakap kasar dengan orang tua
12 - Dusta nama Allah dan rasulnya
13 - Derhaka pada suami
14 - Derhaka pada hamba Allah, anggap baik dirinya
15 - Hakim derhaka
16 - Homosek (seagama/sejenis)
17 - Mengurangi timbangan
18 - Lari seorang hamba dari tuannya
19 - Lelaki menyerupai wanita
20 - Lari dari medan perang di jalan Allah
21 - Membunuh manusia
22 - Membunuh diri sendiri
23 - Mengamalkan sihir
24 - Meninggalkan sembahyang lima waktu
25 - Meninggalkan sembahyang jumaat
26 - Menderhaka kepada kedua ibu bapa
27 - Memutuskan hubungan silaturrahim
28 - Melakukan zina
29 - Makan harta anak yatim secara tidak betul
30 - Makan dari kekayaan haram
31 - Memberi dan menerima rasuah
32 - Melabuhkan pakaian kerana berlagak sombong
33 - Makan riba
34 - Minum arak
www.familiazam.com
35 - Mencuri
36 - Merompak
37 - Melakukan kezaliman
38 - Melakukan pengkhianatan
39 - Menyebut-nyebut pemberian
40 - Mengingkari janji
41 - Memfitnah
42 - Mengutuk orang islam
43 - Merasa aman dari kemurkaan Allah
44 - Menipu harta rampasan
45 - Melampaui batas
46 - Menuduh zina terhadap orang baik
47 - Memakai emas dan sutera (bagi lelaki)
48 - Mempercayai nujum dan sihir
49 - Menjadi bapa sanggup
50 - Mencari kesalahan orang lain
51 - Menganggu orang lain
52 - Menganggu tetangga
53 - Menyakiti dan memaki orang islam
54 - Mengintip dan membuka rahsia orang
55 - Mencaci sahabat Nabi
56 - Mengurangi wasiat
57 - Mengingkari takdir
58 - Putus asa dari rahmat Allah
59 - Penipuan dan kezaliman terhadap rakyat
60 - Riak dan mempamerkan diri
61 - Syirikkan Allah dengan sesuatu yang lain
62 - Sombong serta angkuh
63 - Sembelih untuk selain Allah
64 - Tidak mengeluarkan zakat
65 - Tidak berpuasa di bulan ramadhan
66 - Tidak mengerjakan haji jikalau mampu
67 - Tidak istinjak selepas kencing
68 - Tidak mendengar cakap ibu bapa
69 - Tipu daya
70 - Wanita menyerupai lelaki

p/s: sedikan payung sebelum hujan

Links to this post | edit post

Hari Guru 09

Shakir Zufayri Filed Under: Labels:


Assalamualaikum.

Sambutan hari guru tahun ni di sekolah ake memang meriah. Macam-macam persembahan ada.
Ni yang nak cerita sikit kat kamu semua
Mula-mula kami ada senam robik kat court.
Pastu ader sukaneka dengan cikgu.
Macam-macam game ader. Dart, boling ragbi, macam-macam lagi.
HU2. Seronok!!!.
Then kami masuk dewan.
Majlis pun mula
Ada macam-macam persembahan. Unplug, piano solo, karaoke, tarian, sajak, seloka dan macam-macam lagi.
Lagi-lagi bila Cikgu Rosnah Karaoke.
kemudian ader potong-potong kek.
Dapat la makan secubit.
AlhamduliLLAH
Kalau ko nak tau lagi..
tanya la. So.
sempena hari guru yang indah ini, aku nak ucapkan kepada semua muallim yang mengajarku
terutamanya guru pertamaku iaitu Ibu da Ayah tercinta

Al-fatihah buat semu guru yang tersayang sebagai hadiah yang teristimewa.

Selamat hari Guru.

Salam Alaik!!



Links to this post | edit post

Assalamualaikum blog

Shakir Zufayri Filed Under: Labels:


Assalamualaikum,

apa khabar...
setelah lama tidak pulang ke rumah..
akhirnya berpeluang juga...
ALHAMDULILLAH

sudah berkurun tak meng'update' blog ni
tapi tak pe la...
selagi tiada kemalasan dalam diri serba hina ini...
blog kesayangan ini akan di update ok...

terima kasih...


Links to this post | edit post