RSS
------------------------------------------------------------
Photobucket

MOVIE REVIEW: X-MEN: FIRST CLASS [2011]

Shakir Zufayri Filed Under: Labels:
VENUE: C10; C11, HALL 6, GSC ALAMANDA, PUTRAJAYA.
TIME: 12.30 P.M
MOVIE: X-MEN FIRST CLASS
GENRE: ACTION, ADVENTURE, DRAMA.
IMDB RATING: 8.1/10
DIRECTOR: MATTHEW VAUGHN.
STARS: James McAvoy, Michael Fassbender and Jennifer Lawrence.


WEBSITE: http://www.x-menfirstclassmovie.com/
IMDB [INTERNET MOVIE DATABASE]http://www.imdb.com/title/tt1270798/


TRAILER:

STORYLINE:
Before Charles Xavier and Erik Lensherr took the names Professor X and Magneto, they were two young men discovering their powers for the first time. Before they were archenemies, they were closest of friends, working together, with other Mutants (some familiar, some new), to stop the greatest threat the world has ever known. In the process, a rift between them opened, which began the eternal war between Magneto's Brotherhood and Professor X's X-MEN. [ADAPTED FROM IMDB]

TO ME:
I will give this movie a 9.5 out of 10. The way they expressed every character is superb and you can feel the excitement while you are watching this film. I'm in love with the acting because it feels like this whole story is happening in this real world even though this is just a sci-fi. It really-really is MAGNIFICENT. That's all I can say.



Links to this post | edit post

MOVIE REVIEW: X-MEN: FIRST CLASS [2011]

Shakir Zufayri Filed Under:
VENUE: C10; C11, HALL 6, GSC ALAMANDA, PUTRAJAYA.
TIME: 12.30 P.M
MOVIE: X-MEN FIRST CLASS
GENRE: ACTION, ADVENTURE, DRAMA.
IMDB RATING: 8.1/10
DIRECTOR: MATTHEW VAUGHN.
STARS: James McAvoy, Michael Fassbender and Jennifer Lawrence.


WEBSITE: http://www.x-menfirstclassmovie.com/
IMDB [INTERNET MOVIE DATABASE]http://www.imdb.com/title/tt1270798/


TRAILER:

STORYLINE:
Before Charles Xavier and Erik Lensherr took the names Professor X and Magneto, they were two young men discovering their powers for the first time. Before they were archenemies, they were closest of friends, working together, with other Mutants (some familiar, some new), to stop the greatest threat the world has ever known. In the process, a rift between them opened, which began the eternal war between Magneto's Brotherhood and Professor X's X-MEN. [ADAPTED FROM IMDB]

TO ME:
I will give this movie a 9.5 out of 10. The way they expressed every character is superb and you can feel the excitement while you are watching this film. I'm in love with the acting because it feels like this whole story is happening in this real world even though this is just a sci-fi. It really-really is MAGNIFICENT. That's all I can say.



Links to this post | edit post

MOVIE REVIEW: GREEN LANTERN (2011)

Shakir Zufayri Filed Under: Labels:
Just now, I went to Alamanda again [uhh...what's wrong with this place. Why must always Alamanda?!!] Well, the main reason is because it is within easy reach. I don't want to waste my energy and time just to watch a single movie far from my place. Accompanied by Erique, [former school-mate. FACEBOOK] we arrived at 2 p.m. At first, he wanted to watch Blitz but it's unavailable. Haha. Padan Muka LAH. Then, we bought 2 Green Lantern tickets before had our lunch. 


Synopsis: 
In a universe as vast as it is mysterious, a small but powerful force has existed for millenniums. Protectors of peace and justice, they are called the Green Lantern Corps. A brotherhood of warriors formed by the different races from entire universe sworn to keep intergalactic order, each Green Lantern wears a ring that grants him superpowers. But when a new enemy called Parallax threatens to destroy the balance of power in the Universe, their fate and the fate of Earth lie in the hands of their newest recruit, the first human ever selected for the Corps: Hal Jordan.

Hal is a gifted and cocky test pilot, but the Green Lanterns have little respect for humans, who have never harnessed the infinite powers of the ring before. But Hal is clearly the missing piece to the puzzle, and along with his determination and willpower, he has one thing no member of the Corps has ever had: humanity. With the encouragement of fellow pilot and childhood sweetheart Carol Ferris (Blake Lively), if Hal can quickly master his new powers and find the courage to overcome his fears, he may prove to be not only the key to defeating Parallax he will become the greatest Green Lantern of all. [adapted from IMDB]




According to IMDB [Internet Movie Database] rating, this movie scores 6.3 out of 10 stars. To me, that number of stars suite this movie well. I'm not saying this movie is good nor bad. The story is good. The fantasy is great and the movie effect is beautiful. Worth watching. Try it. It did not burn my RM7 just like that.  

Links to this post | edit post

Akhlak Rasulullah

Shakir Zufayri Filed Under: Labels:
Assalamualikum. Ada satu hadith yang sangat cantik untuk di kongsikan. 

Kitab: Syamail Muhammadiyah, Keanggunanmu Ya Rasululullah.
Oleh: Imam Tirmizi

PERIHAL AKHLAK RASULULLAH [HADITH 331]

Terjemahannya:

Anas bin Malik berkata:

Aku menjadi pembantu Rasulullah selama sepuluh tahun. Beliau tidak pernah walaupun sekali berkata, "Cih!" kepadaku. Beliau tidak pernah mempersoalkan apa yang aku kerjakan, "Mengapa kamu lakukan hal ini?" atau apa yang aku tidak kerjakan, "Mengapa kamu tidak lakukan hal ini?". Rasulullah merupakan orang yang memiliki akhlak paling baik. Aku tidak pernah menyentuh kain sutera atau kain lembut yang lain, yang lebih lembut daripada telapak tangan beliau. Tidak ada bau minyak wangi yang lebih harum daripada keringat Rasulullah.

(Direkodkan oleh Bukhari, Muslim, Abu Dawud dan Tirmizi)

Keterangan: Hadis ini bertaraf sahih. Dilaporkan oleh Qutaibah bin Sa'id, daripada Ja'far bin Sulaiman ad-Dhab'i, daripada Tsabit yang bersumber daripada Anas bin Malik.

RENUNG-RENUNGKAN, SELAMAT BERAMAL.

Links to this post | edit post

One Day - The Rootless [One Piece]

Shakir Zufayri Filed Under: Labels:




The Rootless - One Day [one Piece] Full


SONG: One Day
AS MADE FAMOUS BY: The Rootless

It's the 13th opening song for Anime Series One Piece. A really nice song and I will post the 'romaji' lyrics plus translation. Love this song!




Lyrics:

Ameagari no sora wo aogu tabi
Nakimushi datta koro no boku wo omou
Dareka no senaka wo
Gamushara ni oikaketa
"Tsuyoku naritai" tte

Ima wa kaze ni kieta "Arigatou"
Boku wa tsuyoku nareteiru no kana?
Kotae wa mada dasou ni nai kara sa
Yappari mada
Aruiteiku yo

Saa yukou
Tachidomaru koto naku
Nagareru toki ni makenai you ni
Nando mo tachimukai tsuzukeyou
Taisetsu na mono ushinai takunai kara

Yuugure ni mau tori no you ni
Mienai asu wo sagashiteru
Tsumazuki nagara kowakute mo
Ashimoto ni me wa otosanai yo

Akirameru kotoba wa
Korogatteru kedo
Akiramenai GOORU wa hitotsu dake
Yorokobi kanashimi norikoete wa
Sukoshizutsu aruiteku yo

Hateshinai sora ni
Te wo kazasou
Tatta hitotsu no mirai wo shinjinagara
Modoranai toki wa utsurou kedo
Taisetsu na mono ushinai takunai kara

Boku no naka ni nagareru koe wa
Zutto zutto boku wo sasaeteru
ITAZURA na ame ga jama suru kedo
Nigedasenai kara
Oh

Saa yukou
Tachidomaru koto naku
Nagareru toki ni makenai you ni
Nando mo tachimukai tsuzukeyou
Taisetsu na mono ushinai takunai kara
Shinjita sono saki e to...

Translation:

Every time I look at the sky after the rain
I think of the crybaby I used to be
I was blindly chasing after someone's back
Saying "I want to be stronger"

Now faded into the wind is "thank you"
Am I getting stronger?
Since I haven't got an answer to that
I'll keep walking forward

So let's go
Will never stop
Won't lose against the flow of time
I'll keep getting back up
Because I don't want to lose something precious

Like a bird flying at the dusk
Looking to see tomorrow
The fear of stumbling
I fall feet first

Said words of giving up
However, I lied
I won't give up the only one goal
Forgetting happiness and sadness
I walk a little bit

The endless sky
Hold up your hands
Believe in the only future
When returning, however, it changes
We wouldn't want to lose something important

The voice flowing inside of me
Always always supports me
Teasing rain will get in my way
Because I won't run away
Oh

So let's go
Will never stop
Won't lose against the flow of time
I'll keep getting back up
Because I don't want to lose something precious
I believe in that future

DOWNLOAD THIS SONG HERE

Links to this post | edit post

Movie review: KL Gangster

Shakir Zufayri Filed Under: Labels: ,

Saturday the 25th, 4.20 p.m

At first, Haziq, Basyir and I went to Alamanda to watch a movie either KL GANGSTER or GREEN LANTERN, but both tickets have been sold out. SO, the nearest available cinema is at The Mines. Without second thought, we drove to The Mines and checked the showtime. Alhamdulillah, there were couples of seats available for this movie at 4.20, even though at the first 3 rows.

Well, the story line is quite simple. KL Gangster tells the tale of two brothers who get involved in the world of gangsterism. The older brother Malek (Aaron Aziz) was imprisoned for five years after being betrayed by his own gang which was started by Shark (Syamsul), the step brother of the most influential gangster in Kuala Lumpur, King (Ridzuan Hashim). Malek who leads a normal life after being released, is pulled back into the world he left behind after all those years. Especially since his younger brother Jai (Adyputra) is influenced by the gangsters and decides to work for Shark bringing everything down in chaos. -adapted from thebestfilms-



Haha. I'm lazy to create my own synopsis. So, forgive me. In my opinion, this story has change the whole view of Malaysia Film Industry. It has brought the name of Malaysian Film one step forward. Good quality acting and impressive fighting stunts made this movie to step in and stand equally along with other International level Films. I'm really proud of Malaysian film. Frankly speaking, I didn't watch Malay films as I thought they are so dumb but this film has changed my perspective and I hope Malaysian can make better movies and challenge those Hollywood's. Don't drop our reputation.

No wonder this films can make profit up to 10.3 million. And surprisingly, seats in cinema halls airing this movie were sold out even in the second week. Amazing!

Thanks  

Links to this post | edit post

Restaurant review: Red Wok

Shakir Zufayri Filed Under: Labels: ,
Dah 2 hari aku atak update blog. So, jalan paling mudah, aku bagi satu lagi restaurant review. Yelah, mentang-mentang aku suka makankan, restoran jelah entri yang aku boleh bagi. Tapi, kalau dapat jejak kat restoran ini memang berbaloi. Tak tahulah kalau korang tak suka sebab sedap tak boleh dibuat gaduh. HAH? Ape maksudnya? HAHA, maknanya sedap itu subjektif. Contohnya, ada orang kata durian sedap, ada juga orang kata durian tak sedap. Lidah Masing-masinglah katakan. So jangan gaduh kalau sedap atau pun tak sedap.



Ok. Kita Proceed. Red Wok terletak di Bandar Baru Bangi. Menghidangkan masakan cina-halal dan juga thailand. Kalau kat bangi, nak cari restoran cina muslim yang best ada dua sama ada RED WOK, ataupun Mohd Chan Abdullah. Dua-dua ini memang sangat berbaloi. Bangunannya sangat simple dan open-air. Menggunakan warna merah dan kelabu sebagai tema untuk menyerlahkan ciri-ciri elegan dan ketenangan. Family aku jenis yang makan luar, ataupun tapau makanan. Parents aku balik lambat, so, tak sempatlah nak masak. Aku dah try makan kat Red Wok lebih kurang 7 bulan. Ternyata belum pernah jemu walaupun makan malam di sana hampir 1-4 kali seminggu. Nak tunjukkanbetapa sedapnya makanan kat situ. Kebiasaannya ramai family yang makan hampir-hampir tidak ada meja kosong. Dibuka untuk menjamu pelanggan dengan makan tengah hari dan juga makan malam. 


OK. Kita cerita pasal dinner lah. 
Restoran ini akan dibahagikan kepada 2 bahagian. Separuh untuk steambot-sizzling dan sebahagian lagi untuk ala-carte. Kalau nak makan hidangan buffet steambot-sizzling, korang boleh pilih sama ada steamboat sahaja ataupun stemboat+sizzling. Dan korang kena layan diri lah. Pelbagai jenis bahan mentah yang boleh dimasak seperti, daging, kambing, ayam, ikan, segala jenis makanan laut seperti ketam, udang, kepah, kupang, segala jenis bebola dan stick, pelbagai jenis cendawan, sayur-sayuran dan macam-macam lagi. Sama ada nak bakar, atau rebus, itu terpulang lah. Makanan yang sudah di masakan juga disediakan seperti nasi goreng, mee/bihun goreng, ayam panggang, sausage, bebola dan stick dan berbagai lagi. Sesuai untuk orang yang ingin makan sampai puas. Disediakan juga aiskrim sebagai pencuci mulut.



Dan sebahagian lagi untuk ala-carte. Masakan chef yang diimport khas dari thailand ini memang sedap. Pelbagai jenis lauk disediakan dan minuman-minuman yang sedap-sedap belaka. Kebanyakannya terdapat di sini. Ayam, daging, tomyam, udang sotong, ketam, shark-fin, sayur, ikan, mussels, nasi gorang, mee goreng. Senang cerita, klik sini untuk menu.

Yang menjadi favourite aku ialah butter prawn, shark-fin soup, soft-shell crab, clear tomyam, black pepper beef, ikan kerapu kerabu mangga, dan juga beberapa jenis lauk lain. Sungguh aku katakan, makanan di sini sedap-sedap belaka. Cuba try dan rasalah. 
Minuman pula terdapat pelbagai kategori seperti jus, ice-blended, hot drinks atau cold drinks.
Kegemaran aku, ice-blended longan la. Fuh, memang menejukkan tekak.
Wide varieties of dessert pun ada. Red Ruby lah yang berjaya menawan hati aku. APA? Water chestnut berwarna merah bercampur nangka dan dihidangkan bersama kuah susu. FUUUUH... SEDAP.

Servisnya agak menakjubkan. Makanan sampai dan dihidangkan dalam masa yang singgkat walaupun sarat dengan pelanggan. Kebersihan menakjubkan walaupun terdapat beberapa anak kucing berkeliaran. Dan yang paling penting, pemiliknya mesra pelanggan dan akan berborak-borak bersama bertanyakan kualiti masakan. Untuk maklumat lebih lanjut, PERGILAH NIKMATI SENDIRI!

Red Wok Restaurant Sdn Bhd
Lot PT 70550, Jalan Kajang Impian 1/2
Taman Kajang Impian
43650 Bandar Baru Bangi
Selangor
Tel: +603-8927-4100
Fax: +603-8927-4500
Email: redwok2u@gmail.com
Website: http://redwok.wordpress.com/

Opening Hours

Monday to Thursdays
Lunch : 12pm to 3pm

Mondays to Fridays
Dinner : 6pm to 12am

Saturday & Sunday
"Almost" all day dining : 12pm to 12am





wallahualam

Links to this post | edit post

Restaurant review: RNH Cafe Satay Maharani Muar

Shakir Zufayri Filed Under: Labels: ,
Assalamualaikum.

Sejak 6 bulan bercuti, perut aku dah naik lemak. Makin gemuklah senang citer. Ni yang nak kene exercise balik ni. Kalau x boleh jadi Obes. Ayah aku pesan, bila pakai seluar, jgn lebih saiz 36. Nasib baik aku sekarang baru saiz 33. So, ade masa lagi nak kurangkan lemak dan besarkan otot. Eceh. Haha. Tapi sekarang aku bukan nak cerita pasal tuh.


Ahad lepas, cuaca paginya memang sangat indah dan tenang. Bangun pagi aku rasa sangat seronok. Ayah aku ajak semua atok nenek, and pakcik makcik untuk sarapan kat MUAR. Dalam perjalanan, bila seberang je Sg Muar, aku nampak bandar Muar yg cantik walaupun kebanyakan bangunannya design lama. Tu lah yg buat scenery sebelah Sg Muar nampak menakjubkan. Tepi sungai seberang jalan ada deretan kedai, dan salah satu kedai tu merupakan restoran yg sangat famous kat Muar. Tak tahulah kalau orang Muo pun ada yang x tau sedangkan orang Kajang ni pun boleh tau. Nama diberi RNH Cafe Satay Maharani Muar. Design kedai memang old style. Sangat tenang. Tak tau macam mana nk luahkan. Pergi dan rasa lah.

Apa yang special? Sampai je kat situ nanti adelah akak ni tanya. Nak mee rebus ke lontong? Haha. Kalau sarapan, biasanya 2 ni lah. Tapi nasi lemak pun ada gak. Satay? Kat sini lah peluang nak bersarapan satay. Kat tempat lain susah nak carik. Duduk je kat meja tuh, nanti sampai lah satay. X payah susah2 nak order berapa cucuk sebab sistemnya cara lama. Makan dulu, nanti bayar kira lidi. Menarik kan. Hari Ahad tu, aku pekena mee rebus. Memang terbaiklah. Rasa memang sedap. Ala2 mee bandung sikit. Satay pun aku bedal jugak. Ada 4 jenis satay, ayam, daging, babat (perut) dan paru. Favourite aku perut dengan daging. Ayam tu standard lah rasanya. Tapi daging ngan perut, rasanya memang sangat-sangat-sangat SEDAP!!! Korang mesti try! Jujurlah aku katakan, satay kat Maharani Muo ni lagi sedap dari Kajang. Special thanks to RNH Cafe Satay Maharani Muar. Sangat banyak aku makan pagi tu. Sangat berbaloi. Harganya secucuk 50 sen. Makanlah Puas2 yek. Harap2 boleh singgah lagi.

Wallahualam.

Links to this post | edit post

A' Famosa Water world

Shakir Zufayri Filed Under: Labels: ,
Assalamualaikum. May Allah gives blessing to all of you, always.

It was a fine Saturday. Departed from home with a single backpack and went all the way to Alor Gajah, Melaka. My mom's college had organised a family day at A' Famosa Water World. Even though, there were varieties of games but I played none. Just did not have spirit and not in the mood to involve in these social activities. Unbelievably, both my mom and dad participated to their hearts content. I was just amazed! Maybe these kind of games suited them and gave a temporary relief from everyday work. Well, let them be themselves.
Simple Map

After the noon, I started to get wet. First, I get soaked and walk around the river, ALONE. Played the body slide twice. ALONE. Ride the High Speed twice, ALONE. Well, High Speed is the most frightening ride available. I just can't ride it multiple times as the platform is too high. With my already-full-of-lunch condition added with my original-plain-fat, this was just too tiring. First ride, It gave me a scratch on my elbow as I accidentally touched the wall of the slide for about a millisecond at high acceleration, almost as high as the free fall speed. But It was not scary at all. And that's all I've done. Not enjoying much. And after that, I slept for an hour on a bench.

Then, we all went out and headed somewhere around there and had some durians before drove back to my granny's home. That is it. A simple, lonely weekend. Wish I had more friends.

Wallahulam

Links to this post | edit post

Menyahut Panggilan-MU

Shakir Zufayri Filed Under: Labels: , ,
Setiap kalimah yang aku tulis ini, Engkau memerhati. Aku dapat merasakan, Shakir, kau ni dah sampai ke Tanah Haram, tapi, apabila kau pulang, kau tetap sama. Mungkin aku hanya berubah dari segi fizikal saja. Hati kau macam mana? Iman kau macam mana? Islam kau macam mana? Akhlak kau? Ilmu kau? Sia-siakah ziarahku ke rumah-Mu Ya Allah? Penat lelahku, wangku, ibadahku, tidak membuahkan hasilkah Ya Allah. Terimalah amalanku, dan jangan Kau gantung diantara langit dan bumi.

Assalamualaikum,
Aku nak kongsi SEDIKIT pengalaman aku di Tanah Haram. Moga-moga Allah akan memanggil kamu kelak.

Di tanah haram, setiap kata adalah doa, dah berpotensi menjadi kenyataan atau dimakbulkan Allah saat dan ketika itu juga. Allah menunjukkan kekuasaanNya pada bila-bila masa yg dikehendakiNya. Melangkah kaki aku ke dalam 2 tanah haram, Mekah, Madinah, seperti ada yg menggoncang dada kamu. Sifat mazmumah yg bertapak dalam diri kamu segera tunduk, dan sifat mahmudah pula menonjol-nonjol. Kamu semua akan rasa di sana. Perasaan ingin beribadah terlalu kuat. Setiap masa mengingati Allah. Kalau dulu, di Malaysia, sikit2 mencarut, tapi, di tanah haram, perasaan tu sikit pun tak ada. MasyaAllah. Aku sangat kagum terhadap kebesaran Allah. Kamu akan berfikir lebih mengenai akhirat, dosa, dan sering beritikaf di dalam masjid. Setiap perbuatan kamu, apabila disertai dengan bismillah akan menjadi ibadah. Dan gandaan pahala di tanah haram perlu kamu kejar. Di Madinah, setiap pahala digandakan 1000 kali, dan di Mekah, setiap pahala digandakan 100 000 kali. SubhanAllah. Penat untuk beribadah itu jauh sekali dalam fikiran. Ambillah ganjaran Allah ini dengan membanyakkan membaca Al-Quran, solat sunat, beritikaf, berzikir dan sebagainya.

Di dalam 2 masjid suci ini, ada beberapa tempat yg mustajab untuk berdoa. Jika ada kelapangan, pergilah ke tempat2 ini, dan bedoalah kepada Allah, kerana Allah telah berfirman, Berdoalah kepadaKu, nescaya Aku akan kabulkan.
Kalau ada kelapangan dan kekuatan, pergilah ke Raudhah di Masjid Nabawi. Kawasannya terletak di sebelah makam Rasulullah. Kawasan Raudhah, karpetnya warna hijau. So, lebih mudah untuk dikenali. Raudhah merupakan taman syurga kata Nabi S.A.W. Kebiasaanya sesak dalam Raudhah itu. Mudah-mudahan Allah akan beri kemudahan.
Multazam: Terletak diantara Hajarul Aswad dan Pintu Kaabah.
Hijir Ismail: Kawasan separuh bulatan yg terletak di antara rukun Syami dan rukun Iraqi. Solat di dalamnya ibarat bersolat di dalam Kaabah. Ditutup semasa solat fardhu. Kebiasaannya sarat dengan manusia yg sedang beribadah.
Hajarul Aswad: Batu hitam di rukun Hajarul Aswad. Sunnat mengucupnya. Batu ini berasal dari syurga. Ramai orang berebut untuk mengucupnya. Pintalah kepada Allah supaya diberi kekuatan untuk mencium atau sekurang2nya memegang batu itu.
Makam Ibrahim: Binaan emas kecil yg menempatkan batu berbentuk 2 tapak kaki.
Rukun Yamani: Penjuru Kaabah sebelum Rukun Hajarul Aswad.

Sekiranya kamu berpeluang pergi ke tempat2 ini, berdoalah dengan bersungguh-sungguh. Seronoknya akan dirasai.

Aku tak tahu nak kata apa lagi. Sudah seminggu di rumah, tetapi rindunya masih ada. Ya Allah berikan aku peluang untuk mengunjungi lagi Rumah-Mu. Bila aku solat di rumah, aku toleh ke depan aku lihat dinding. Tapi, di sana, aku toleh depan aku nampak Kaabah lambang kebesaran Allah. Masyallah. Terharu hati ini. Seronoknya, hanya Engkau yang mengetahui. Sejuknya lantai Masjid Al-Haram tu masih lagi terasa di dahi aku. Bahang panas siang hari, masih membakar kepalaku. Indahnya saat itu. Moga Kau memelihara aku sebagaimana Kau memelihara aku di sana.

Buat rakanku, pergilah ke sana dan rasai sendiri.

































Wallahualam.

Links to this post | edit post

Home sweet home

Shakir Zufayri Filed Under: Labels:
And now I realize how sweet it is to live in Malaysia. A peaceful motherland filled with excitement. Whoaw. I just came back from a 'journey' to KSA. Actually I went for Umrah for 14 days. A whole new experience. Tell you more in the next post. Real tired now. Huh. 

I LOVE MY HOME  

Links to this post | edit post