RSS
------------------------------------------------------------
Photobucket

HANGING ouT!!!

Shakir Zufayri Filed Under: Labels:
Assalamualaikum.

Date: 12.12.10
Time: 9.45 a.m - 8.30 p.m

9.45 a.m
- Departed from home and arrived at Kajang KTM. Quickly bought a ticket to BDR TASIK SELATAN. 15 minutes later, the train arrived. Thank God it was not packed at all.

10.15 a.m
- Arrive at BTS. Straightly walk towards The AMPANG LINE train [formerly known as STAR] and again bought a return journey ticket to HANG TUAH. I waited at the platform about 10 mins before the train arrived. There is an enormous building named TBS [Terminal Bersepadu Selatan]. I think it's the new Bus terminal replacing PUDU RAYA. Together at BTS, there are 3 different TRAINS which are KTM Commuter, LRT Ampang Line and ERL.

11.00 a.m
- Arrived at Hang Tuah and walked besides the PUDU JAIL till reached Times Square. IDK what to do. I went upstairs to the Graffiti world and tried few games in the arcade.

11.30 a.m
- I spent about RM5 in the arcade. I still didnt know what to do as my friends didnt arrive. I wandered till i reached Ground level and there was an exhibition outside the mall about Gran Turismo 5 on PS3 console. It was mainly about PS3 and PS3 3D games. There were also Real Driving Simulator for the GT5 game provided. I didn't try any game provided. Haha. What else? there were Tekken, Street Fighter, God Of War, COD and bla bla. HA! before i forget, there was a roadshow about GT5 cars. Soo COOL!!! I met Akmal there and we decided to go to The Pavillion.




12.00 p.m
- Waited in front of the Maybank with Akmal. Then, A few minutes later, Hannan arrived with spiky hair and Collared T-Shirt. We asked him.'' are you going to PREP class" haha. He seemed like a nerd but his hair made him a normal. Then, all 3 of us walk to the Pavillion and waited for the other at the 5th floor.
Sorry!
It's Christmas

12.30 p.m
- They still not arrived. At first we planned to watch HP7 at 12.30 but what can we do without them. So frustrating. Trying to be calm by doing some eye shopping.

1.00 p.m
- Finally they arrived. HAH!! so late. While waiting in front of the Puma Store, there was a man, a weird man trying to have a chit chat with us. But none of us really cared bout him. HAHA. Cuz he talked nonsense and IT freaked us out. So, we pretended to buy the tickets and ran away. SCARY!!

1.15 p.m
- We bought HP7 tickets. The movie starts on 3.30. So, we altogether had a lunch first. Where? Carl's Junior. Amira, Alia, and Anis got lost as we separated. This is their first time in PAVILLION. So, Akmal try to find them upstairs while Hannan, Faez and me ordered our meals. I had a Guatemala Bacon and a Chili Cheese Fries. Delicious but i could not finish it. Haha. My tummy got full so fast. Meantime, we had a chit chat and laugh here and there till about 2.15.

Sorry Alia. Improper pic

2.15 p.m
- Nothing much. Just walk to the basement and performed Zohor prayer.

3.45 p.m
- Wandered around the mall and accompanied Alia to buy her Flipflop as her feet was bleeding beacause of her fit shoe. Haha. She bought it at Padini. Walked and walked till 3.30

3.30 p.m
- Watch Harry Potter and The Deathly Hallows Part 1. AMAZING AND FASCINATING.

6.30 p.m
- The movie ended and it was 6.30. Oh Man, I was very late. I performed the ASAR first before had a walk to HANG TUAH station. Took a train back to Bdr Tasik Selatan.

7.00 p.m
- This is the worst part. I waited for soo long. Approximately 1 hour before the train arrived. Fuhh!! So Frustrating. The Train never BE ON TIME..... That's why I hate KTM.

8.00 p.m
- Arrived at Kajang. Performed my Maghrib. Then, I was asked by my dad to go to Metro Kajang. Phew. So, I walked all the way there and met my DAD in front of a Sport Store. He said he bought a Ping-Pong Table. WOW!!! Amazing. I asked him what else? A. LCD tv, oven, stove bla2. Thank GOd. Alhamdulillah.

9.30 p.m
- Dinner at mamak stall and went back home.

the END!!!

Links to this post | edit post

Happy Birthday MOM!!!

Shakir Zufayri Filed Under: Labels:
Assalamualaikum.

What is the date?
-10 Dec
Who's birthday?
-My MOM!
Wow, COOL!! So, what did u give?
- A pair of shoes [SEMBONIA], a purse [SEMBONIA], a book [Orang Kaya Bertakwa], and a card.
How did u celebrate it?
- Well, we had joyful dinner and of course I was the one who ate too much. We dined at Putrajaya Seafood Restaurant. Soo delicious n picturesque. It is located near Putrajaya Lake in the Botanical Garden.
What did u eat?
- Steamed Garoupa
- Fried Talapia with plum+mango Sauce
- Black Pepper Venison
- Asparagus
- Kangkung
- Butter Prawns
- Shark fin soup
- and Sea Coconut for dessert.
Did u do anything after that?
- Yeah! Stop at the Dataran, smell the fresh air and enjoy the view.




WOW! it's totally AMAZING. HAHA
Well that's it.

THX!!!

Links to this post | edit post

Miss you My Friends

Shakir Zufayri Filed Under: Labels:
Salam Alaik.
Sadness fills my day yesterday. I woke up in the morning n i didn't see any of my friends like i always did days before. Hmmph... I really need friends. I really LOVE em. The bond between us is soo strong. Yesterday, when i was renewing my I.C, i saw Jehan Farhana, OHANA 0610. Maybe she's the first from my batch that i see after school. And i really hope that i Will SEE more OHANA 0610.



Soo, since the end of JUNE [till yesterday], we had shuffled our places in class. So, we sat 6 in a group facing each other an each group had 3 boys n 3 girls. I got my group. They were Hanif, Aizat, Anis, Adha, Atiqah and me. At first, it was very awkward to sit in front of the girls, facing each other but now, we had made a very strong friendship till many of other friends felt jealous. Haha. Everyday we sit and talk, and eat, play, we share every secrets we have, study, gather and many more. Phew, those are my best memories. But, now, everyone of us takes different pathes and looks forward for a better future. A future which can change a person inside out, or upside down. I would like to thank all my Group members [AASAAH to be more specific] for teaching me many stuffs and BLA2. You guys are the BEST. I will never forget our joy n tears. ANd next time, we'll gather round again, I'll treat YALL. HAHA... But after i got my first payment. We'll Meet AgaIN my Best friends.

Links to this post | edit post

Salam Akhir

Shakir Zufayri Filed Under: Labels:





 Semalam hari paling sedih dalam sejarah. Ak x tau nk ungkapkan macam mne tapi semalam OHANA 0610 berpisah mungkin buat selamanye. Ak x kn lupekan kenangan kita slame 5 tahun sbgi keluarga. Mozac tmpt pling berjasa. Paling byk mengajar cara hidup yang sebenar. Terima Kasih Cikgu.

Untuk kawan, hari2 kita main sme2, gelak sme2, belajar sme2, men burger sme, solat jemaah, buat bende x snonoh, kejar2, volley, ping pong, kene marah sme2, tdo sme2 mandi sme2. semua sme2. AK rindu saat tu semua walaupun bru sehari ak balik. Ak sedar balik kali ini, bukan balik hujung tahun mcm tahun2 sebelum ni. lps ni belum tntu kte bley jumpa. Ak x nak r tulis panjang2. Lagi buat ak sedih.

INSYAALLAH kita akan bertemu lagi. Nanti ak turun Melaka. Kte buat reunion.

THANKS MY FRIENDS. EVERY SECOND, EVERY MOMENT I SPENT WITH U ALL WILL ALWAYS BE IN MY HEART.

Links to this post | edit post

Selamat Hari Raya Haji

Shakir Zufayri Filed Under: Labels:

Alhamdulillah.

Sempurna sudah aktiviti raya haji tahun ini. Agak meriah sebab ada makan2.

Especially Kambing Bakar FAvorite aku. Tetapi, segala keseronokan dilitupi dgn bahang SPM yang bakal menjelma. Tolong Doakan Kejayaan aku dan Moga2 ALLAH merahmati sesiapa yang terlibat. Amiin.

Wassalam


Links to this post | edit post

Pulang Jua akhirnya

Shakir Zufayri Filed Under: Labels:
Bismillah.
Salam Alaikum,

Sudah lama bersekolah, terperap kat asrama, balek jugak akhirnya.
Alhamdulillah, syukur.

Baru boleh tenangkan fikiran selama 2 minggu bercuti ni. Kalau x asyik fikir exam je. Trial SBP pun kantoi 1 subjek. Tapi, syukur Alhamdulillah.

Duduk rumah pun ada cabaran. Dengan laptop, handphone, KATIL pun satu cabaran. Susah nk bagun malam kalau tido kat katil. Haha. Ada Spring lagi. Peh, memang smpai ke subuh x bangun kang.

Di rumah pada 5 malam terakhir kene manfaatkan. Sebab rugilah bagi orang yang slow down kan amalannya pada 10 terakhir Ramadhan [kata Hassan Al-Basri]. So, hidupkan akhir Ramadhan dengan Ibadah.

Hendak juga diingatkan tentang Ibadah nih. Yang paling utama dalam ibadah ialah SOLAT. Ingat x hadis Nabi SAW, perkara yang paling disukai Allah ialah menunaikan solat pada WAKTUNYA. Ini yang paling susah nak lakukan. Termasuklah saya. Kena ingat juga, perkara yang paling awal di Hisab pada hari Akhirat ialah SOLAT kita. Kalau SOLAT terumbang-ambing, ibadah yang lain tolak tepi la. ALLAH x tengok pun. SOLAT yang tidak kukuh ibarat KAIN BURUK. ALLAH akan ambil KAIN dan campak dekat muka kita sambil kata NAH INI SOLAT ENGKAU.

Dalam melakukan ibadah LILLAHIT'AALA, satu perkara yang sangat penting dan perlu dititikberakan ialah Thaharah. Apa itu Thaharah? Kesucian. Perkara ini tersangat-sangat penting. Sebab itulah, dalam kebanyakkan kitab Fikh karangan para Ulama, ada banyak bab, seperti bab ibadah, bab munakahat, bab muamalat, bab thaharah, bab jinayah, banyak lagi lah. Tetapi bab yang pertama bukanlah bab IBADAH tetapi Bab AT-THAHARAH. Jelas menunjukkan bahawa kesucian diri paling penting terutamanya ketika melakukan ibadah. Kita keluar masuk tandas berapa puluh kali sehari, dah pulak tu bagi yang lelaki, eject pun berdiri. Kalau terkene walau setitis urine dekat seluar kita. TAK SUCI lah jawabnya. Lagi satu, eject berdiri menyebabkan urine x keluar habis. Nanti, bila dah habis buang, bile di luar tandas, ada yang terkeluar secara tak sengaja. Tahu tak kalau ada walau setitis air kencing/najis pada pakaian, solatlah 1000 rakaat pun nescaya semuanya sia-sia. KOSONG. Rugilah kalau macam ni. Dan berapa ramai pulak yang bukak seluar lepastu ganti dengan kain ke untuk solat zohor/asar. Sekerat je. Itulah, masyarakat sekarang x amik berat langsung.

InsyAllah.

Sama-samalah kita mengejar LAILATUL QADAR. Kalau anda jumpa malam tersebut, doakan lah saya. Dan kalau saya jumpa, saya akan doakan anda insyAllah.

Wallahualam

Links to this post | edit post

Ramadhan Lagi

Shakir Zufayri Filed Under: Labels: ,
Salam Alaik.
Dah lama x update ni.
Alhamdulillah, disamping kesibukan yang memanjang, tambah2 dengan exam lagi, ada juga kesempatan nak buka internet dan update blog ini. Kalau x update karang rugi la.


Sudah tiba pun bulan Ramadhan Al-Mubarak. Shahrut Tilawah, Shahrus Sabri, Shahrul Quran, Shahrush Shiyam, Shahrur Rahmah, Shahrul Muwasah, Shahrun Najah. Ini semua nama-nama lain bulan Ramadhan. Semuanya ada makna yang tersendiri.

Bila aku pergi majlis ilmu, ustadz tu ada kata, Bulan Ramadhan ini ibarat kem yang dianjurkan oleh ALLAH S.W.T. Kalau manusia buat kem, Ramadhan ni kiranya kem ALLAH. Apa yang specialnya, kem ALLAH ni free. Kem manusia berbayar. Kem Ramadhan ALLAH ni tempohnya sebulan. Kalu kem orang ada pamplet, Kem ALLAH pun ada pamplet. Pamplet tu tulis, syarat kem ni, kenelah MENAHAN LAPAR DAN DAHAGA DARI TERBIT FAJAR SIDDIQ HINgGA TERBENAM MATAHARI. Dalam pamplet tu jugak ada tulis aturcara[kaifiyat]. Barmula dengan bersahur, bangun sahur ada banyak hikmah, kata NABI, 'bersahurlah walapun dengan seteguk air'. NABI juga ada berpesan supaya melambat-lambatkan sahur.

Selepas bersahur jangan tidur, pergi solat Subuh berjemaah. Kemudian kalau ada majlis ilmu, ikutla majlis Ilmu tu sebab apa? Majlis Ilmu itu merupakan salah satu daripada Taman Syurga. Malaikat turun untuk bawa rahmat ALLAH kepada orang yang hadir. Kalau tak ada, boleh baca Al-Quran sama ada bertadarus atau sendiri. Sebab itulah Ramadhan digelar Shahrul Quran iaitu Bulan Al-Quran dan Shahrut Tilawah ataupun Bulan Tilawah. Shahrul Quran tu sebab Ramadhan ini bulan turunnya Al-Quran. Shahrut Tilawah pulak sebab Ramadhan bulan untuk kita bertilawah atau membaca Al-Quran. Perlulah baca dengan Tajwid dan Tartil. Disunnatkan untuk berTarannum.

Dalam pamplet tu juga ada sebut, kerjakan solat Sunat sperti Solat Dhuha. Bolehlah selitkan bacaan Surah As-Syams dan Ad-Dhuha dalam solat. Banyak faedahnya. Kemudian aturcara seterusnya, lakukanlah kerja-kerja harian macam biasa. Yang fardhu jangan tinggalkan. TENGOK!! dalam kem ALLAH pun kita boleh jalankan kerja lain. Betapa senangnya kem ni. Sebab, dalam bulan RAMADHAN, berkerja pun dikira sebagai IBADAH, dan tidur itu ZIKIR. jadi rebutlah peluang ini.

Dah habis kerja, dah sampai waktu berbuka, BUKALAH PUASA. Awal-awalkan berbuka.walaupun dengan seteguk air. NABI S.A.W berbuka dengan 3 biji tamar yang basah, atau 3 biji tamar kering, atau seteguk air. Ada 3 pilihan. Walaupun seteguk air, ada hikmah disebaliknya. Satu lagi perkara penting, ada hadis Fi'li, kata Anas, 'Aku tidak pernah nampak NABI bersolat dahulu baru berbuka'. Ini Maknanya, RAIKAN BERBUKA DAHULU, kemudian solat Maghrib. Dan bila berbuka, ada adabnye. ADAB pun kene ikut sebab adab bergerak seiring dengan kaifiyat. KAIFIYAT untuk menyempurnakan IBADAH, dan ADAB untuk mencantikkan KAIFIYAT. Antara adab berbuka, jangan makan banyak, berbuka dengan makanan yang manis, yang tidak dimasak atau erti kata lain buah. Berbuka dengan makanan yang berkuah. Kalau lebih, sedekahlah pada jiran. Kemudian, kurangkan daging, kurangkan juadah dan jenis makanan. Banyak lagi. SAMPAI situlah aturcaranya. Selepas aturcara ada aktiviti optional seperti TARAWIKH, dan sebagainya. Amalkanlah. Sesungguhnya Ilmu tanpa Amal adalah SIA-SIA, amal tanpa Ilmu ertinya GILA.

Sekian sahaja,
gunakan Ramadhan sebaik-baiknya untuk bekalan diri 11 bulan sebelum menempuh Ramadhan seterusnya. Mudah-mudahan sampai lah kita ke Ramadhan Tahun Hadapan.

Barakatillah

Links to this post | edit post

Pancit Giler Nih

Shakir Zufayri Filed Under: Labels:
Assalamualaikum,

komunikasi berkesan


KETUA CEMERLANG, RUMAH GEMILANG, SEKOLAH TERBILANG


ice breaking

Pe kabar brader
hari ni wa nak story sama lu orang

ceritera KESUMA 2010 yang dibuat kat sekolah wa

4 hari wa berkampung kat sekolah bai
memang pancit giler
banyak keje nk wat

dalam dewan ngah dengar ceramah

tapi
seronok r jugak
drpd melepak kat rumah
baik wa buat kerja amal
dapat Pahala..Insyallah
KESUMA start hari jumaat lepas.
tiap 2 hari wa setup dewan
wa amek gambar
ngan beberapa keje lain la.

rahman
wa dapat banyak giler kawan r
memang best brader
tapi
wa sedih r bila kesuma da abes.
tengok gambar bas2 semua turun bukit an
sedih bai
explorace
niat wa bukan nak cari awek e.
wa x minat r
kalau lu orang nak baca citer kesuma, lu bkk blog nih


nak balek da

kepada peserta kesuma yan da baca post ni, yang nk gambar
insyallah wa akan upload gambar kat photobucket
nanti lu orang amek r


angkat air tuh elok2

muka ngantok jer

outreach
k

ciao
wassalam

Links to this post | edit post

Go MOZAC KNIGHTS!!! yeah

Shakir Zufayri Filed Under: Labels:
Salam Alaik,






Akhirnya sampai gak mood aku utk update blog yang x seberape nih....

Senanye, HKSBP zon selatan baru je habis... Macam biasa la, aku dalam wakil skola untuk Basketball. Untuk tahun ni, Knights x sekuat team tahun lepas, tapi, kitorang akan jadi kuat. Aku dapat rasakan bahang PHT. Nak beat sumer team kat situ. so this year, PHT kat pasir puteh. Travel jauh tu....

K, stick 2 da story.
HK zon sel tahun ni kat SAMURA.
Grouping utk Knights same2 dgn STJ, SBPIJ, and SAINS JOhor.
Alhamdulillah,
Semuanya ktorang klhkn, cume performance x brape bagus. Lagi2 tyme first match. LAwan STJ. Game memang terok habis. Kitorang menang lebih 1 point je. Mmg bad game r time tu. Tapi, the next game bru kitoang nmpk game. So, bleh kt kitorang mng besar gak r.

Then, kitorang diundi untuk second grouping. Alhamdulillah, Kitorang dapat group yang masyuk r. Smapl ngan Saser. Dipendekkan cerita, Knights terus mara dengan menang 2 game 2. Kami pun mara ke Final. In final kitorng jumpe SDAR. Da 3 tahun final jumpe team yang sme.

Malangnye,
Kitorang kalah game 2.
performance aku memang terok sangat. paling terok dalam semua game yang aku penah main start tahun lepas. Aku x score 1 point pon dalam game 2. SDAR mmg tough, tapi senanye team Knights boleh buat, cuma belum smpi msenye. dalam semua game, KNIGHTS conferm buat silly mistake. Bukan sikit, banyak sangat. 2 antara sebab kitorang x perform well dalam semua game.

so, kitorang balek MOZAC dengan silver medal balek dengan azam baru kat pasir putih nanti. UTK MEREBUT PIALA HAMDAN TAHIR. So, ak nak practice lebih lagi biar kecut semua team kt national.

Links to this post | edit post

Lagi Gambar Kenangan

Shakir Zufayri Filed Under: Labels:





Links to this post | edit post

Sahabat Rakan Teman

Shakir Zufayri Filed Under: Labels: ,
Assalamualaikum...

Tahun ni thn terakhir aku kat MOZAC. Korang x de rase sedih ke...Sebab tinggal baper bulan lagi kite akan berpisah. Kita semua da kenal 5 tahun. Satu tempoh yang memang lama. Macam2 kenangan kita da buat. Takkan nk biar macam tu je. Aku berharap sangat, walau jauh mane kita pegi, oversea ke, dalam Malaysia ke, jgn lupe contact. Siapa2 yang x der facebook 2 buat r. Biar kita x putus hubungan. Yang ade handphone bagi nombor. Sementara masih ada masa ni, sama2 la kita semua rapatkan lagi ukhuwah yang terbina ni. Banyak lagi program yang melibatkan Form 5 2010. F5 2010 macam 1 keluarga. Bawaklah camera bagi sesiapa yang ada. Biar kita boleh ingat balik bila kita da tua nanti. Gambar dengan teman sangat berharga. Kalau kita tengok bila dah tua nanti, mesti rasa sebak, rasa macam nak lalui balik pengalaman tu semua. Banyak gelak tawa dan tangisan kita dah tempuh. Semua 2 sangat bermakna bagi kita semua. Time barbeque jalinan kasih, pasca PMR, Praktikal Haji, Sambut hari jadi batch dan macam2 lagi semua buat ak rasa makin rapat dengan kawan. Tolong keep in touch. Wassalam. Gud lark SPM. Aku letak r skit2 gamba kenangan.







P/S: AKU ADA CADANGAN, KITA BUAT SATU ACCOUNT PHOTOBUCKET UNTUK BATCH KITA. SAPA2 ADA GAMBAR, KITA UPLOAD N BOLEH SHARE. TOLONG BAGI FEEDBACK KAT AKU. AK NAK TAU PENDAPAT KORANG.

Links to this post | edit post